Våra behandlingar

Fakta kring kosmetiska laserbehandlingar

Vid kosmetisk laser används starka lasrar som används för att koagulera, bränna eller evaporera bort vävnad, kärl eller hår. Till skillnad mot kirurgiska lasrar (som används i medicinskt syfte för att ersätta kirurgens skalpell) så får kosmetiska lasrar endast användas i ett kosmetiskt syfte dvs vid exempelvis borttagning av hår, tatueringar, ofarliga skönhetsfläckar, ytliga blodkärl, rynkor/peeling och fibrom m m. Man får alltså inte använda dessa lasrar för att behandla sjukdomstillstånd om man inte står under en ansvarig legitimerad läkare eller är legitimerad läkare själv.

För alla laserbehandlingarna gäller det att inte sola eller använda brun utan sol 4 veckor innan behandling. Om det är sol ute bör du skydda dig med minst spf30. Du ska heller inte sola 2 veckor efter laserbehandling (efter borttagning av pigmentfläckar och blodkärl gäller 6 veckor).

Rynkor/hudföryngring/Skin Tightening
med fraktionerad CO2 laser

För dig som börjar märka av slapphet, livlöshet och fina rynkor. Denna behandling är mycket effektiv.

Redan 1992 observerade en läkare i Los Angeles att när han brände ytligt med en koldioxid-laser på en patients hudproblem så blev det efter läkningen en bestående förändring av huden. Han tog ett vävnadsprov och vid mikroskopundersökning uppvisade denna nybildade hud tecken på att vara från en yngre person. Detta gav upphov till en närmare undersökning där man bland annat kunde se att kollagenskiktet i huden hade ökat i tjocklek. Detta visade sig påverka såväl rynkor som ärrvävnad, t.ex. vid akneärr.
Nyligen introducerades fraktionell Koldioxilaser på marknaden. Detta innebär att lasern bara styrs att bränna i mikroskopiska punkter över ett område i stället för över hela området. Punkterna har en diameter på cirka en tiondels millimeter och läggs på ett avstånd från varandra om cirka en millimeter. Därför är 95% av huden i det behandlade området helt opåverkad och uppgiften blir mycket lättare för immunförsvaret och läkningen effektivare med lika fint resultat som den tidigare avsevärt tuffare heltäckande metoden. Effektivt reduceras rynkor, bristningar, stora porer och slapp hud. Nu kan vi äntligen föryngra hals, dekolletage, byst, ärr, mage, bristningar och händer.

Hur går det till?
Först görs en bedömning av huden och vad som behöver göras. EMLA är en bedövningssalva som kan appliceras 30 minuter innan behandling. Laserns handstycke placeras sedan mot huden och bränner under en knapp sekund i hundratalet punkter. Sedan flyttas handstycket till intilliggande område där proceduren upprepas. Där man har ”skjutit” ser man nu små vita prickar. Dom utgör i själva verket små gropar med ett djup av 0,5 mm.

Vad händer sedan?
En stund efteråt kan det kännas varmt, ibland lite irriterat. Då kan det vara skönt att kyla lite. Området börjar rodna. Vanligtvis händer inte så mycket mer, men reaktionen är individuell.  Dagen efter har det behandlade området en lite brunare nyans eftersom det i varje liten bränd punkt bildats en liten sårskorpa. Denna brunhet sitter i ca 4 dagar. Man kan arbeta, tvätta sig och leva normalt. Make-up kan läggas dagen efter.

När ser man resultatet?
Redan efter en vecka börjar man se en effekt. Men eftersom huden bygger upp kollagen så är det en långsam process. Hudföryngringen sker gradvis under de närmaste 3-6 månaderna. Huden är helt läkt efter 2-3 veckor, men processen fortgår ändå. Om man vill kan man upprepa behandlingen. Helt eller partiellt. Tidigast bör detta dock ske efter 1 månad. Slutresultatet kan givetvis variera, men fraktionerad exponering med KoldioxidLaser är i varje fall det bästa hittills, både vid behandling av rynkor och ärrvävnad. Tyvärr är det dock så att man aldrig kan garantera ett visst resultat vid medicinskt arbete på människa eftersom de individuella skillnaderna är så stora.

Detta är en mycket kraftfull metod och effekten varar lång tid – upp till fem år.

Laser Skin Rejuvination

För dig som börjar märka av slapphet, livlöshet och fina rynkor. Denna behandling är mycket behaglig och skön.

 

Redan 1963 kom den första medicinska rapporten om att viss typ av laserljus har märkliga effekter på levande vävnad. Några år senare visade en grupp forskare i Ungern att laserljus av viss dos och intensitet ger stimulerande effekter på celler och vävnad. Effekten kallades biostimulering. 

Vid hudföryngring med laser sänds laserljus med långa våglängder (1064 nm) ned i huden. Långvågigt ljus har djup penetration i huden. Det orsakar värmeutveckling i över- och läderhuden. Vi använder oss av Neodym-YAG-laser. När det blir tillräckligt varmt dras kroppens kollagen ihop sig samtidigt som det stimuleras till kollagennybildning. Åldrad, särskilt solskadad hud har förlorat kollagen och därmed blivit rynkig och mindre elastisk. Hudstrukturen och balansen mellan talgproduktion och fuktbevarande förmåga förbättras, porer och små kärl minimeras, pigmenteringen blir jämnare, - huden blir mjuk, fräschare och får mer spänst och lyster! Du märker direkt att det händer något i huden. Huden blir varm under behandlingen. Ändå upplevs det behagligt. Ungefär som en spa behandling. Det första man brukar märka är att lystern återvänder till huden, men det tar ändå månader innan slutresultatet är klart. Behandlingsresultatet tar tid. Man måste ha tålamod. Det tar ca 6 månader innan du har full effekt. Effekten håller sedan i sig i flera år. Vi rekommenderar 5-6 behandlingar med 1-2 veckors mellanrum. Bäst är resultatet på kvinnor från tidig 40 års ålder upp till 55 - 60 som just har börjat märka att huden börjar bli lite slapp.

Fördelen med denna behandling jämfört med en traditionell ansiktslyft eller fraktionerad laser är att, du slipper vara hemma från jobbet, du får en bättre hud och allt till ett pris som är avsevärd lägre än ett lyft!För bäst långtidsresultat kan du underhålla med en enkel behandling 4 gånger per år. 

Laserdjuprengöring

För dig med oren hud, lätt akne samt grå, slapp och livlös hud.

Denna behandling är unik. Vi jobbar med flera olika laservåglängder beroende på vilka problem du har och vilken hudtyp du har. Vi ger dig en djuprengöring av porerna med hjälp av kortpulsad YAG-laser. Laserljuset slår sönder de svarta pormaskarna och för upp dem till ytan utan inverkan på omkringliggande vävnad. Det behövs alltså ingen sönderklämning av din fina hudstruktur. Om du har röd, narig och eksemliknande problem så använder vi även det gröna ljuset i olika puls. Våglängden 532 nm (grönt ljus) läker det röda, höjer immunförsvaret i huden, återställer balansen och har allmänt en positiv inverkan på huden. Vår långpulsade laser på 1064 nm går ner i djupet av huden och bygger upp cellstrukturen genom en biokemisk process. Denna laser återställer fuktbalansen och ger huden lyster, fräschör och har en viss föryngrande effekt.

Acnebehandling med laser

För dig med lätt till svår acne.

Akne som ofta kallas finnar, uppstår när talgkörtlar i huden blir tilltäppta av så kallade pormaskar. I den tilltäppta körteln finns talg och aknebakterier som bryter ner fett till ämnen som irriterar huden. Då uppstår en irriterad varblåsa.I denna behandling använder vi KTP-laserns unika egenskaper samt Nd: YAG-laser med sin homogena absorptionsförmåga. Med sin djupa penetration i huden är laserljuset oslagbart att förebygga och minska aktiv akne-inflammation. Ljuset torkar ut, minskar inflammationen och ökar immunförsvaret. Detta har en omedelbar effekt och med upprepade behandlingar så ökar du chansen att bibehålla effekten många veckor t o m månader efteråt.Laser utrotar de bakterier som orsakar inflammation och främjar också kollagen- förnyelse för att förbättra tonen och struktur i huden.De största fördelarna av behandlingen är att metoden dämpar aknens inflammationsfas, samt att risken för akneärr minskar betydligt.

Pigmentfläckar

Solskador och åldersfläckar.

Med laser kan vi även ta bort vissa ofarliga pigmentfläckar som t e x solskador, s k caffe latte fläckar och åldersvårtor. Du utvecklar i takt med att du blir äldre allt fler pigment- och hudförändringar. Vanligtvis är dessa inte alls farliga och kan således tas bort med laser. Melasma är bruna, släta fläckar som sitter i ansiktet. De mörknar av solljus och bleknar spontant under vinterhalvåret. De är ofarliga men missklädsamma. Vi är dock mycket restriktiva vad beträffar borttagning av Nevus (s k födelsemärken) Detta måste alltid föregås av ett läkarbesök.

Rosacea behandling med laser

Om man har rosacea brukar det kännas som att det hettar eller sticker i huden. Andra vanliga besvär kan vara att ytliga blodkärl vidgas, huden blir röd, man får små varfyllda blåsor, porerna blir grova, talgkörtlarna blir förstorade. Ofta sitter hudförändringarna i pannan, på näsan, kinderna eller hakan. Ibland blir man röd och irriterad i och omkring ögonen.Vi behandlar symtomen framförallt med grönt ljus, men även med Nd: YAG laserns läkande inverkan. Lasern normaliserar och bygger upp din hud så den blir stark igen.

Hårborttagning

Vi använder Irradia Alexandritlaser som tillhör en ny generation av lasrar. Den arbetar snabbt och effektivt med minimalt obehag för dig. Korrekt medicinsk term för denna teknik är permanent reducering av hår.Det är en trygg och säker behandlingsmetod med möjlighet att behandla olika hudtyper. Hårborttagning med laser är den säkraste metoden med minst rapporterade sidoeffekter i kontrollerade studier jämfört med andra ljusinstrument som exempelvis IPL. En positiv bieffekt med hårborttagning under armarna är att lasern även kan minska svettproduktionen.

Blekning av tatueringar

När vi tar bort tatueringar med laser använder vi en toppmodern Q-switchad Nd:Yag-laser. Det är den mest effektiva och säkra utrustning som finns att tillgå för att ta bort tatueringar. Den har en mycket snabb och kort ljuspuls så att inte huden naturliga pigment påverkas, dvs risken för ärrbildning och ljusare fläckar är minimal. Tack vare laserljuset sprängs färgpigmentet i tatueringen till mindre partiklar som kroppen sedan kan ta hand om och gör sig av med. Vi har olika behandlingssätt beroende på hur snabbt du vill bli av med din tatuering. Mörka eller svarta tatueringar är enklast att ta bort. En tatuering som är gammal och blekt tas som regel bort snabbare än en tatuering som är några månader eller ett par år gammal. En alldeles färsk tatuering (bara några veckor gammal) har oftast inte sjunkit ned i hudens djupare lager och försvinner också snabbare.

Ytliga blodkärl

Vid behandlingar av ytliga blodkärl i ansiktet eller på benen använder vi KTP-laser. Denna laser påverkar blodets koagulering vilket innebär att kärlet försvinner efter en tid. Ofta räcker det med en behandling, men ibland måste man upprepa behandlingen någon eller några gånger, för att få ett tillfredställande resultat. I princip kan de flesta hudproblem med röd färg behandlas dvs brustna blodkärl, kärlmissbildningar, röd näsa, diffus rodnad, hemangion, smultronmärken och eldsmärken.

Virusvårtor

Med laser behandlas virusvårtor snabbt, effektivt och lindrigt. Laserljuset förstör vårtans blodförsörjning och aktiverar kroppens immunförsvar. Vårtor stöts därefter bort utan att efterlämna ärr eller bestående pigmentförändringar.

1. Vårtor orsakas av virus.
Vårtor är den vanligaste typen av hudinfektion och orsakas av humant papillomvirus (HPV). De är i allmänhet ofarliga och drabbar de flesta människor någon gång. Vanligast är de på händer och fötter.

2. Fotvårtor växer inåt.
Vanligtvis är en vårta en utväxt på huden. Men när de sitter under foten får trycket från personens vikt vårtan att växa inåt i fotsulan. Det är vanligt att fotvårtor ser ut som hårda, tjocka fläckar på huden med en svart prick i mitten. Fotvårtor kan vara smärtsamma när man står eller går.

3. Vårtor lever på vårt blod.
Viruset som orsakar vårtor trivs i fuktiga och varma platser på vår kropp. Om handen eller foten har en rispa eller skrapsår gillar de att sitta där och växa till sig, och det kan ta flera månader innan vårtan blir synlig. Och eftersom de lever på vårt blod tar det lång tid att bli av med vårtan på egen hand, till skillnad från liktornar som kan försvinna på några dagar.

4. Du kan smitta dig själv
Vårtor är smittsamma och sprids lätt genom direktkontakt. Det är större risk att bli smittad när huden är skadad eller rispad på något sätt. Du kan faktiskt infektera dig själv igen genom att röra vid vårtan och sen röra en annan del av kroppen. Du kan också infektera en annan person genom att dela använda handdukar, rakhyvlar eller andra personliga saker.

5. Kräver alla vårtor behandling?
Vårtor måste inte behandlas, men det kan ta flera år för dem att försvinna utan behandling. Det finns receptfria medel på apoteket, både som frysning, plåster och gel. Med laser behandlas virusvårtor snabbt, effektivt och lindrigt. Laserljuset förstör vårtans blodförsörjning och aktiverar kroppens immunförsvar. Vårtor stöts därefter bort utan att efterlämna ärr eller bestående pigmentförändringar.