Behandling av Akne och Rosacea

Akne

Akne orsakas av tilltäppning och inflammation i talgkörtlarna. Akne börjar vanligtvis i tonåren när hormonförändringar orsakar att talgkörtlarna förstoras. Om talgkörtelmynningen blockeras av den ökade talgkörtelproduktionen ses en vit prick. Är talgkörtelmynningen öppen ses en svart prick eller grop, en pormask. Aknebakterien kan lätt växa och tillsammans med fria fettsyror så skapas en inflammation.  Man kan få akne i alla åldrar men det är vanligast i tonåren när man får mer hormoner och talgproduktionen ökar.


Behandlingsmetod

Ljus av en speciell våglängd kan effektivt användas för att påverka bakterierna och lindra inflammationen.
Lasern är inflammationshämmande och drar upp orenheter mot hudytan. Därför kan man uppleva att utslagen blir värre i cirka två dagar efter behandlingen men det är kroppens utrensning som har satt igång. När utrensningen är klar brukar man se en stor skillnad. Precis efter behandlingen blir huden lite röd, vilket i de flesta fall lägger sig redan samma dag. Det går bra att sminka sig efter behandlingen. Man skall komma ihåg att behandlingen främst är symptom-lindrande och inte behandlar orsaken till akneuppkomst. De största fördelarna av behandlingen är att metoden dämpar aknens inflammationsfas, samt att risken för akneärr minskar betydligt.

Vilka kan använda sig av denna behandling?

Ljusbehandling går att använda på nästan alla hudtyper, undantaget är människor som är mörkhyade. Människor som äter mediciner som ökar ljuskänsligheten kan bli behandlade med laser ca 2 månader efter medicineringen.  Vi behandlar inte patienter som har speciella sjukdomar med ljuskänslighet eller äter speciella läkemedel, typ Roaccutane.

Antal behandlingar
Vi rekommenderar till de flesta en kur på 3-5 behandlingar. Behandlingen görs då 1 gång/vecka. Hur ofta och hur många behandlingar just Du behöver kan vi närmare bedöma när vi träffat dig första gången.


Läs artikel om laser mot akne

Rosacea

Rosacea är en hudsjukdom som innebär att man får utslag som oftast sitter i ansiktet. Sjukdomen är vanligast hos medelålders personer och något fler kvinnor än män får den. Besvären kan utlösas och förvärras av starkt solljus, alkohol, varma drycker, starkt kryddad mat eller stress. Om man får behandling brukar man bli bra, men det händer att besvären kommer tillbaka. Det är oklart vad sjukdomen beror på, men den smittar inte. Många förväxlar Rosacea med akne och tror att det är en typ av akne men det är det inte. Rosacea kallas ibland för vuxenacne eller stressakne. Ungefär 10 procent av vuxna lider av sjukdomen och den drabbar främst kvinnor.

Hur uppkommer rosacea?
Orsaken till rosacea är för närvarande ej känd. Det finns misstankar om att mekanismer som styr blodkärlens funktion i ansiktshuden startar inflammationen. Bland personer som har lätt för att rodna av värme och stress är det vanligare med rosacea. Sol och hudskador av sol är en viktig bakgrundsfaktor och är vanligare hos ljushyade personer
vilka i större utsträckning drabbas av rosacea än mörkhyade.

Olika saker som ökar blodgenomströmningen till ansiktshuden kan hos många personer förvärra rosacea. Exempel på detta är starkt kryddad mat, heta drycker, sol, värme, kyla, kemikalier (ibland i vanliga hudkrämer), alkohol och stress. Starka kortisonkrämer i ansiktet kan framkalla rosacea. Receptfri hydrokortison är oftast ofarlig.

Symtom
Om man har rosacea brukar det kännas som att det hettar eller sticker i huden. Andra vanliga besvär kan vara att:

  • Ytliga blodkärl vidgas
  • Huden blir röd
  • Man får små varfyllda blåsor
  • Porerna blir grova
  • Talgkörtlarna blir förstorade

Ofta sitter hudförändringarna i pannan, på näsan, kinderna eller hakan. Ibland blir man röd och irriterad i och omkring ögonen.


Behandlingsmetod

Laserljus påverkar cellfunktioner och cellvävnad. Med denna ljusbehandling åstadkommer vi en lugnande process i huden. Hudstrukturen förbättras avsevärt och huden får en klar lyster. Laserenergin passerar genom överhuden utan att skada denna, men absorberas i underliggande hudlager där Acne eller oroligheter rensas ut som resultat. Huden ny spänst och lyster. 9 av 10 patienter får en mycket positiv reaktion på laserbehandling av rosacea.
Rosacea kan se väldigt olika ut på olika individer. Vi jobbar främst med Biostimulerande YAG laser, men om du har mycket ytliga kärl så använde vi även grön laser för att minska rodnaden i huden.

Antal behandlingar

Beroende på hur svår din Rosacea ser ut så rekommenderar vi ca 3-5 behandlingar med 1-2 veckors mellanrum.  Hur ofta och hur många behandlingar just Du behöver kan vi bedöma när vi träffat dig första gången.

Kundrecensioner

Akne

"Hallå, hoppas jag inte skriver försent! Vill i alla fall berätta hur jag tolkat mina resultat jag fått. Själva direkta akne-finnar har försvunnit bara nån dag efter behandling. Akne-ärr och dylikt har bleknat massor! Eksem problemen, nja. Tycker inte det hjälpt särskilt bra mot eksem. Men Akne överhuvudtaget har minskat, men kan ändå få "återfall". Så hur långvarit det är vet jag inte. Men hursomhelst är jag super nöjd med mina resultat!"

Mvh Sebbe :)

Rosacea

"Efter att under ett års tid kämpat med hettande ansikte och röda kliande blemmor, fick jag till slut diagnosen rosacea. Min läkare skrev ut olika salvor och antibiotika, men inget fungerade särskilt bra. Till slut kände jag mig helt förtvivlad då inget hjälpte. Jag fick tips om Sundsvalls Laserklinik där man behandlar rosacea med laser, vilket har visat sig ge ett gott resultat. Jag fick tid hos Annika Westman, och gjorde min första laserbehandling i somras 2013. Det blev en intensiv kur på 6 behandlingar. Min hud blev successivt bättre och bättre efter varje behandling, och nu fortsätter jag att göra underhållsbehandlingar ca varannan månad för att hålla rosacean i schack.Jag kan varmt rekommendera Sundsvalls Laserklinik och Annika som med sitt proffsiga, trevliga och empatiska bemötande gör att man känner sig välkommen och i trygga händer"

Från en evigt tacksam kund Pernilla W